Werkstress bij recruiters
Bij onze noorderburen is het deze week "De Week van de Werkstress". In België is het nog een relatief onbekend concept, maar deze week willen we toch even de job van een recruiter in de kijker te zetten. Het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature is vaak een complexe taak, waar enerzijds constante aandacht voor nodig is en anderzijds veel druk op ligt. Hierdoor is het meer dan logisch dat recruiters regelmatig te kampen hebben met stress. In deze blog focussen we dus graag op de meest voorkomende oorzaken van stress bij recruiters en reiken we enkele oplossingen aan.
Hoge werkdruk
Recruiters krijgen vaak te maken met een hoge werklast. Je moet meerdere vacatures beheren, er moeten sollicitatiegesprekken worden ingepland en als recruiter moet je zowel met de kandidaten als met de werkgevers communiceren. Die combinatie kan een hectische taak zijn waarbij het niet altijd even overzichtelijk is bij het opstellen van de dagelijkse to-do. Als recruiter wil je namelijk zo snel mogelijk de beste kandidaat vinden om de openstaande vacatures in te vullen dus ergens logisch dat je regelmatig met stress te maken krijgt.
Oplossing: stel hier duidelijke prioriteiten en werk aan je timemanagement. Door realistische doelen te stellen en taken nauwgezet te plannen, kan je als recruiter de werklast beter beheren. Daarnaast loont het ook de moeite om regelmatig taken te delegeren wanneer dit mogelijk is. Zo komt er meer tijd vrij om een extra telefoontje te doen met die perfecte kandidaat of kan je rustig de nieuwe sollicitanten screenen en hoeven zij niet te lang te wachten op een antwoord. Win-win dus voor alle partijen.
Deadlines en targets
Recruiters worden daarnaast ook vaak geconfronteerd met strakke deadlines en hoge targets voor het invullen van de vacatures. Deze druk om goede resultaten te halen kan stressvol zijn. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om een young potential te doen antwoorden op je voicemail of mail. Maar het is wel mogelijk om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe je sneller en beter kandidaten moet aantrekken.
Een data-driven mindset is namelijk essentieel tijdens het uitvoeren van de job: van waar komen je sollicitanten, hoe solliciteren ze, welke informatie krijgen ze binnen en waar lopen ze op vast? Door een duidelijke analyse te hebben hiervan, is het makkelijker om je kanalen en informatie te optimaliseren. Op die manier wordt het voor young potentials makkelijker om door jullie sollicitatieproces te geraken. En hoe sneller jij kandidaten binnen krijgt, des te gelukkiger de werkgevers zijn. Anderzijds is het ook belangrijk om realistische verwachtingen te vragen van de werkgevers. Communiceer hier duidelijk en open over zodat zij ook weten dat jij je uiterste best doet om zo snel mogelijk de beste kandidaat te vinden.
Snel veranderende sector
De recruitment wereld wordt regelmatig op zijn kop gezet. Er verschijnen continue tools online waardoor je steeds nieuwe oplossingen hebt voor de hedendaagse uitdagingen als recruiter maar het zorgt er ook wel voor dat je continu moet blijven bijleren. Zorg dus telkens voor voldoende ruimte in je agenda om de nieuwe updates in de recruitmentwereld te bekijken. Schrijf je dus in op verschillende nieuwsbrieven, woon regelmatig conferenties bij en neem voldoende tijd om alles te leren en uit te zoeken. Zo weet je zelf welke automatisaties en tools het waard zijn om tijd in te steken.
Overbelasting van de communicatie
We moeten het jou niet zeggen: recruiters spenderen veel tijd aan communicatie. Bellen met kandidaten, met werkgevers, mails controleren, zelf actief zoeken naar mogelijke kandidaten. De communicatie houdt niet op. Zorg dus voor efficiënt communicatie! Plan bijvoorbeeld vaste tijden in om je e-mails te controleren en telefoons te doen. Dit kan helpen om te voorkomen dat je als recruiter continue wordt afgeleid. Het gebruiken van tools en software om de communicatie te stroomlijnen, kan ook nuttig zijn om je eigen werk overzichtelijker te maken.
Emotionele belasting van de job
Kandidaten moeten teleurstellen, is nooit fijn. Als recruiter wil je namelijk graag alle partijen gelukkig zien: gelukkige werkgevers met hun nieuwe werknemers maar ook gelukkige kandidaten met hun nieuwe job. Vaak kandidaten moeten afwijzen, kan dus leiden tot een zeker gevoel van frustratie of schuld. Af en toe jezelf eraan herinneren dat afwijzing een deel van de job is, kan helpen om er beter mee om te gaan. Als recruiter beoordelen kandidaten en werkgevers je op je empathie en duidelijke communicatie, hou daar dus rekening mee tijdens de moeilijkere gesprekken.
In de wereld van recruitment zal stress altijd een onderdeel zijn maar door goed stressmanagement en het slim gebruiken van tools en oplossingen kan je het een heel stuk makkelijker maken. Rekruteren is namelijk ook een prachtig beroep: je vindt telkens opnieuw een kandidaat en werkgever die perfect matchen met elkaar en zo ben je een deel van hun eigen carrière. Door de stress te verminderen die erbij komt kijken, kan je op lange termijn duurzaam en efficiënt die doelen blijven najagen. Want efficiënt blijven rekruteren is belangrijk voor alle partijen, maar vooral ook voor jezelf. Een goede balans is daarbij dan ook essentieel.
Zoek je young potentials maar vind je ze niet op de traditionele kanalen? Dan kunnen wij je helpen. Maak vandaag nog je gratis profiel aan en start met zoeken.