Droom je van een succesvolle carrière? Zo pak je het aan!
Ben jij iemand met ambitie én droom je van een succesvolle carrière? Dan is het hoog tijd om eens goed na te denken over wat je écht wilt doen en hoe je jouw droomjob kunt bemachtigen. Want laten we eerlijk zijn, die droomjob valt niet zomaar uit de lucht. Het draait niet alleen om wat je studeert, je goede cijfers of de naam van je universiteit. Nee, wat écht het verschil maakt, is een beetje actie ondernemen. Degenen die proactief netwerkt met professionals hebben vaak de beste kansen op succes. Proactief zijn betekent uiteindelijk dat je zelf de controle neemt in je carrière.
Wil je jezelf onderscheiden van de rest? Easy peasy! De meeste studenten zijn namelijk meer reactief dan proactief. Dat wil zeggen dat ze wachten tot er kansen voorbij komen. Ze spenderen hun tijd hoofdzakelijk aan het online solliciteren op vacatures. Af en toe eens een jobbeurs bezoeken is het hoogtepunt van hun strategie. Maar hey, daarmee spring je niet bepaald uit de massa. Als je je hele plan baseert op het reageren op makkelijk te vinden kansen, laat je een enorme kans vallen.
Hoewel online solliciteren en traditionele sollicitatieprocedures belangrijk zijn, moet je die aanpak combineren met actief netwerken om je kans op een sollicitatiegesprek te vergroten. Over het algemeen geven mensen de voorkeur aan het aannemen van personen die ze kennen. Daarnaast worden veel vacatures nooit openbaar gemaakt, maar via-via ingevuld. Dat zijn net de vacatures die het meest gewild zijn. Door te netwerken en professionele mensen te kennen krijg je meer toegang tot interessante vacatures.
Stel je eens voor dat je een recruiter bent met twee stapels cv's op je bureau. De ene stapel bevat 100 cv's van studenten die online hebben gesolliciteerd. De andere stapel bevat vijf cv's van studenten die zijn aanbevolen door huidige medewerkers. Welke pak je als eerste op? Juist ja, die met persoonlijke aanbevelingen!
Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? 🤔
Het begint allemaal met het zetten van de eerste stap, hoe overweldigend het ook lijkt. Misschien ken je wel via via iemand die doet wat jou interesseert. Het is echt de moeite waard om in contact te komen met die mensen. Stel vragen over hun traject, over wat ze doen, of gewoon voor een gezellig, informeel babbeltje. Je weet nooit, die ene persoon kan je wel in contact brengen met jouw droomjob.
Door een stage te doen neem je ongetwijfeld een goede start in je carrière. Niet alleen doe je waardevolle ervaring op, maar je ontmoet ook professionals binnen jouw vakgebied. Zorg ervoor dat je een goede indruk maakt tijdens je stage, want je collega's kunnen jou later aanbevelen bij andere bedrijven of je zelfs introduceren aan belangrijke contacten in hun netwerk.
Vergeet jobbeurzen zeker niet. Ze zijn belangrijk voor studenten, georganiseerd door universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen om jou in contact te brengen met professionals uit verschillende sectoren. Het is dé plek om vragen te stellen en misschien zelfs een toekomstige werkgever te spotten. Neem de tijd om met de verschillende bedrijven te praten, vragen te stellen over hun cultuur, loopbaantraject én wat jouw mogelijkheden zijn binnen het bedrijf.
En dan zijn er nog tal van organisaties, clubs en verenigingen waar je lid van kunt worden. Denk aan ondernemersverenigingen en andere groepen die aansluiten bij jouw interesses. Door je aan te sluiten bij zo'n groep kom je in contact met medestudenten die dezelfde interesses en doelen hebben als jij. En laten we eerlijk zijn, niemand begrijpt de struggles van het studentenleven beter dan je medestudenten. Samen kan je elkaar motiveren, inspireren en ondersteunen bij het bereiken van jullie doelen. Bovendien organiseren veel studentenverenigingen en groepen evenementen, workshops en netwerkbijeenkomsten waar je waardevolle contacten kunt leggen en nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen.
Verder is online netwerken een handige en laagdrempelige manier om contacten te leggen. Platforms zoals LinkedIn en We fynd bieden heel wat aan mogelijkheden om professionals binnen jouw vakgebied te vinden en met hen in contact te komen. Door actief te zijn op dergelijke platforms, kan je je netwerk snel en efficiënt uitbreiden.