7 Meest gemaakte fouten tijdens de zoektocht naar een eerste job.

7 Meest gemaakte fouten tijdens de zoektocht naar een eerste job

Lara Villarin

3 January 2024

De zoektocht naar je eerste job kan zowel inspirerend als overweldigend zijn. Het is een reis vol nieuwe ervaringen, uitdagingen en kansen, maar het is ook een periode waarin veel mensen onbewust enkele belangrijke fouten maken. In deze blog bespreken we de zeven meest voorkomende fouten die studenten maken tijdens hun zoektocht naar een eerste job en bieden we inzichten over hoe je ze kunt vermijden.

Uitstelgedrag

Voor veel studenten is uitstelgedrag een sluipende valkuil. De zoektocht naar een eerste job brengt ongetwijfeld stress met zich mee, maar het uitstellen tot na de zomervakantie lost niet altijd alles op. Bij grote internationale organisaties, overheidsinstanties en bepaalde traineeships beginnen sollicitatieprocedures vaak vroeg. Start je dus redelijk laat met zoeken, bestaat de kans dat je al enkele deadlines gemist hebt of dat er al heel wat vacatures werden ingevuld.

Wil je na de zomer meteen starten met werken, is vroeger starten met de zoektocht zeker noodzakelijk. Solliciteren bij een bedrijf wil niet zeggen dat je meteen wordt aangenomen én dat je meteen kan starten. Bij heel wat bedrijven zijn er meerdere sollicitatierondes waardoor het wel even kan duren alvorens je weet of je wordt aangenomen.

Studenten die vroeg starten met informeren én solliciteren maken vaak ook een goede eerste indruk. Welk bedrijf houdt er nu niet van proactieve mensen die enthousiast zijn om het werkveld te betreden?!

Zoeken zonder een duidelijke richting

Het is lastig om een eerste job te vinden die écht bij je past als je niet precies weet waar je naar op zoek bent. Het is belangrijk om je interesses, competenties en ambities te identificeren voor je begint te solliciteren. Neem de tijd om jezelf goed te leren kennen en te ontdekken welk carrièrepad het beste aansluit bij jouw ambities. Zo vermijd je ook dat je wordt overtuigd door een recruiter voor een job die toch niet helemaal bij jou past.

Benieuwd naar een job die écht bij je past?

Breng jouw opleiding(en), interesses en competenties in kaart én ontdek welke bedrijven en vacatures écht bij jou passen. Solliciteer met één klik op de jobs die jou het meest aanspreken.  Start jouw zoektocht nu door je profiel aan te maken.

Onderschatting van het belang van netwerken

Het belang van netwerken wordt vaak onderschat, vooral door studenten die aan het begin van hun carrière staan. Maak actief gebruik van professionele netwerkevenementen, zoals jobbeurzen georganiseerd door bijvoorbeeld je studentenvereniging. Hoewel online solliciteren aantrekkelijk lijkt, kunnen persoonlijke connecties deuren openen die anders gesloten zouden blijven. Op jobbeurzen kan je gerichte vragen stellen aan recruiters en werknemers om snel te bepalen of het bedrijf en de positie geschikt zijn voor jou. Hierdoor ben je beter geïnformeerd en krijg je een duidelijk beeld bij welke bedrijven je wel én net niet wil solliciteren. 

Daarnaast kunnen apps zoals We fynd en LinkedIn ook waardevol zijn om contacten te leggen en inzichten te verzamelen. Bovendien is het invullen van je profiel op deze platformen niet alleen een formaliteit, maar een kans om jezelf te presenteren. Een goed ingevuld profiel trekt niet alleen de aandacht van werkgevers, maar geeft ook een goed beeld over wie je bent en wat je wilt bereiken.

Onvoldoende onderzoek naar het bedrijf

Een van de grootste fouten is solliciteren voor een job zonder voldoende onderzoek te doen naar het bedrijf. Werkgevers waarderen het als kandidaten weten waar ze solliciteren en waar het bedrijf voor staat. Zorg ervoor dat je bekend bent met de missie, visie en waarden van het bedrijf. Je kan door het onderzoek niet alleen relevante vragen stellen tijdens de sollicitatiegesprekken, maar je krijgt ook een beeld van de bedrijfscultuur en of deze in lijn is met jouw eigen waarden en normen. Het onderzoek vergroot niet alleen de kans op succesvolle sollicitaties, maar helpt je ook de perfecte professionele match te vinden.

Meteen solliciteren voor je droomjob

De eerste keer solliciteren brengt stress met zich mee. Je weet niet welke vragen ze je zullen stellen en hoe je daar het best op kan reageren. Het zou jammer zijn als je ideale job aan je voorbijgaat, niet omdat je ongeschikt bent, maar omdat je nog niet voldoende ervaring hebt met solliciteren. 

Het eerste sollicitatiegesprek zal niet perfect zijn, maar hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. Dus overweeg eerst te solliciteren bij een bedrijf waar je je niet helemaal ziet passen, want dit geeft je de kans om te oefenen voordat je solliciteert voor jouw droomjob. Bovendien zal je na enkele sollicitatiegesprekken beter begrijpen naar waar je echt op zoek bent. Wees niet bang om aanbiedingen af te slaan die niet volledig voldoen aan jouw verwachtingen. Dit proces helpt je niet alleen om je sollicitatievaardigheden te verbeteren, maar ook om duidelijker beeld te krijgen van jouw ideale job.

Ontmoedigd geraken door afwijzingen

Een bijkomende uitdaging tijdens de zoektocht is het ontmoedigende effect van afwijzingen. Het is niet ongewoon voor studenten om zich te laten meeslepen door een afwijzing en daardoor de motivatie te verliezen om verder te solliciteren. Onthoud dat een afwijzing gebeurt op basis van sollicitatie, een assessment of enkele gesprekken waarbij de interviewer jou niet door en door kent. Houdt dit altijd in het achterhoofd en vergeet zeker geen feedback te vragen zodat je begrijpt waar je jezelf kan verbeteren. 

Gebruik afwijzingen als brandstof om jezelf verder te ontwikkelen en te versterken. Het vermogen om veerkrachtig om te gaan met teleurstellingen is een waardevolle eigenschap in elke loopbaan. Dus, elke afwijzing is een stap richting succes, en laat je enthousiasme en vastberadenheid niet afnemen.

Onnodig uitstellen van werken door verder studeren

De laatste valkuil is het onnodig uitstellen van je intrede in de werkende wereld door nog een jaar verder te studeren. Hoewel verdere studies waardevol kunnen zijn, is het belangrijk om deze keuze zorgvuldig te overwegen. Stel jezelf de vraag of een extra studie echt een meerwaarde is voor je carrièredoelen of dit eerder een uitvlucht is voor de uitdagingen van het sollicitatieproces en het werkleven. Overweeg in dit geval alternatieven zoals stages, traineeships of de mogelijkheid om werken en studeren te combineren. Onthoud dat de werkende wereld vaak waardevolle ervaringen biedt die je niet altijd in een aula kunt opdoen. Je leert namelijk het meest door iets zelf te doen, niet door iemand die jou iets uitlegt. Hierdoor krijg je ook een beter beeld van jouw sterktes en werkpunten, maar ook van wat jij wil bereiken in jouw carrière.

De zoektocht naar je eerste job is een leerproces en fouten maken is onvermijdelijk. Daarom start je best al doorheen je afstudeerjaar zodat je jezelf voldoende tijd geeft! Creëer je We fynd profiel dus best al bij het begin van je afstudeerjaar en niet in de zomervakantie. Weet dat fouten maken menselijk is en dat elke afwijzing een kans is om te groeien en te leren. Neem de tijd om te reflecteren, vraag zeker feedback na sollicitatiegesprekken en blijf gemotiveerd. De weg naar je eerste job kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en mentaliteit kan je jezelf onderscheiden en de deuren naar een mooi carrière openen. 

Read more

View all articles